Articole populare

Articole populare

Articole recente

Articole recente

Post Tags

Post Tags
Laptop vs PC, instrumentele de lucru care au devenit un stil de viață pentru omul modern

Laptop vs PC, instrumentele de lucru care au devenit un stil de viață pentru omul modern

person Postat de : Cristian C. list In: IT & C Data: comment Comentarii: 0 favorite Voturi: 404

 

Laptop vs PC – ce le apropie și ce le deosebește? Laptopurile și PC-urile sunt dispozitive fără de care viața omului modern este aproape imposibilă. Computerele și laptop-urile sunt indispensabile într-o societate în care activitățile de orice tip se desfășoară grație tehnologiei. Drept dovadă, aceste gadget-uri au evoluat semnificativ, astfel încât piața a devenit deosebit de ofertantă în modele dotate cu tehnologii performante, menite să servească diverselor utilități, pretenții și preferințe pentru o marjă largă de utilizatori.  

 

Laptopurile și PC-urile sunt concepute pentru roluri similare, dar tehnologia de ultimă generație le-a atribuit deosebiri importante, motiv pentru care alegerea dispozitivului ideal a devenit o adevărată provocare. Pentru a putea face o achiziție în cunoștință de cauză, de preferat ar fi să se creeze o balanță cu avantaje și dezavantaje specifice fiecărei categorii.  

 

De asemenea, un sfat inspirat ar fi aplicarea câtorva sfaturi recomandate de specialiști în procesul de căutare și achiziție a dispozitivului creat după nevoile individuale ale utilizatorului. 

 

Cuprins: 

1.Laptop vs PC – Deosebirile dintre cele două categorii conturează profilul utilizatorilor 

2.PC vs laptop – Dezavantajele principale care deosebesc cele două tipuri de dispozitive 

3.Laptop sau PC – Alegerea beneficiarului trebuie influențată de nevoile particulare 

4.PC sau laptop? - Îndrumări de specialitate privind achiziția unui computer sau laptop 

1.Laptop vs PC – Deosebirile dintre cele două categorii conturează profilul utilizatorilor

Diferențele dintre laptop vs PC sunt mai ample decât par la prima vedere. Pornind comparația de la elementele de suprafață, se poate observa cu ușurință că PC-ul este un aparat static, dotat cu un design impunător, fiind un dispozitiv compus din piese componente de dimensiuni mari, începând de la unitatea centrală, tastatură și până la monitor. Diferența de nuanță între laptop vs calculator constă în faptul că, acesta din urmă este mai versatil, mai flexibil la schimbările pe care le impune stilul de viață și de lucru al beneficiarului.

 

PC-ul permite asocierea cu diverse componente, care ajută la creșterea performanței, a vitezei de reacție și în general la optimizarea experienței de lucru.  

Laptopurile sunt mai limitate în privința numărului de componente. De exemplu, laptopurile prezintă un monitor și o tastatură integrate, iar utilizarea mouse-ului aproape inutilă.  

1.1. Laptop vs PC - Avantaje individuale care servesc unor categorii diferite de utilizatori

Laptop vs PC – ce preferă utilizatorii în urma fostului context pandemic? Acum câțiva ani în urmă, când majoritatea job-urilor și a instituțiilor de învățământ s-au mutat în mediul online, laptopurile au devenit cei mai buni prieteni ai omului. Ulterior, odată cu adoptarea muncii în regim remote, tot mai multă lume a descoperit confortul muncii de acasă, din cafenele, sau din altă parte a lumii. 

Laptopurile – un ‘’must-have’’ a lumii moderne 

Așadar, portabilitatea sau manevrabilitatea tipice laptopului sunt caracteristicile care îl transformă în alegerea adecvată pentru persoanele active, care fie călătoresc în interes de serviciu, fie preferă un alt background pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu. Laptopurile sunt echipate cu baterii care pot rezista fără probleme și jumătate din zi, fără nevoia conexiunii la surse de energie. 

9C4NHMYgw8rHQJzbw2HSvrdXSuHFPzRKGF1XXfPSXJ98xeVeeeZ44WSQAuLgwtNW6Wgq7dY1e3ssu6wAyBgcV75MXQ6wI91kO_5W3FScwEw4JKLckVSl1ggYtAXViJ5JSMwdHvSNuRJjGL7qNxNrcC2okODZbqCCad8UWHeddxT53Wu_k4ii0-kc1A

Portabilitatea vine la pachet cu avantajul greutății. În funcție de modelul ales, un laptop atinge o greutate de maxim 2 kg, deci poate fi transportat în rucsac, geantă pentru laptop sau chiar într-o husă specială. Pentru persoanele care lucrează mult de acasă, ori care obișnuiesc să utilizeze laptopul în scopuri de divertisment, vestea excelentă este cea referitoare la consumul de energie. Laptopurile nu au nevoie de piese mari pentru a funcționa, element care adesea reduce costurile la curent electric, chiar dacă aparatul stă băgat în priză în majoritatea timpului.  

 

Laptopurile au fost concepute pentru omul societății moderne. Sunt simplu de manevrat, de transportat, consumul nu ridică probleme la factura de curent, iar modelele disponibile pe piață vin dotate cu o sumedenie de îmbunătățiri menite să crească nivelul de confort al utilizatorului. Printre acestea din urmă amintim de diverse tipuri de tastaturi, posibilitatea de a folosi sau nu mouse-ul, dar și faptul că dispozitivul poate fi pus în funcțiune de îndată ce a fost scos din cutie. Laptopurile sunt gândite special pentru cei care dețin experiență minimă în domeniul IT, întrucât pot fi acționate și utilizate imediat ce au fost achiziționate, fără echipamente suplimentare sau cunoștințe tehnice.

 

Tu7UCyBl0-2IqD25nTQr8smC9FlNRWX-PDAIyeIs_HEr1D8mInHuVUtSNQgXALovnwuMyDxEKV6KA3TZBBmiUPMOLUS1A7DXRcXhQpOGszeFHDsiVW6m2QnTwTZkomCUMm5Mdt0yBl2RK7dNyzNV5O7DawgrrvPC0YAefNcFz7hhFzkWiNej1P5oOQ

PC-urile sunt agreate grație capacității lor de stocare a fișierelor de mari dimensiuni și de rulare a unor jocuri video care impresionează printr-o grafică de excepție, lucru care oferă o experiență optimă oricărui gamer înrăit. După cum s-a menționat anterior, în lupta dintre laptop vs PC,  laptopurile pierd în fața PC-urilor la capitolul flexibilitate. Un PC permite asocierea cu plăci video, plăci de bază, surse PC, plus alte componente PC care optimizează performanța dispozitivului. Cu alte cuvinte, un PC poate fi personalizat cu piese în funcție de nevoi și dorințe, începând de la sisteme de răcire cu apă și până la iluminarea în diverse culori. 

 

Prețul unui PC performant va fi mereu sub nivelul unui laptop cu același nivel. Mai mult, prețul unui laptop modest poate acoperi costurile unui PC cu opțiuni avansate și care îi conferă un nivel înalt de rezistență la utilizări repetate pe termen lung.  

Un alt atu demn de o investiție înțeleaptă vizează viteza superioară de lucru. De exemplu, în cazul gaming-ului sau a procesării video sau foto, utilizatorii vor bifa fără doar și poate varianta PC-ului deoarece corespunde în totalitate nevoilor. 

 

Procesoarele tot mai avansate cu care sunt dotate calculatoarele se înfierbântă considerabil și emană o cantitate enormă de căldură. Carcasele permit montarea sistemelor de răcire cu apă sau azot lichid, avantaj care momentan nu se aplică și în cazul laptopurilor. 

2.PC vs laptop – Dezavantajele principale care deosebesc cele două tipuri de dispozitive

Construind balanța PC vs laptop au fost semnalate câteva dezavantaje care descriu individual fiecare categorie. Totuși, atât plusurile, cât și minusurile dispozitivelor contribuie la crearea profilului utilizatorului căruia îi este destinat respectivul aparat. De exemplu, laptopurile sunt apreciate mulțumită portabilității lor, dar pentru ca acest lucru să fie posibil, producătorii au făcut unele compromisuri în ceea ce privește performanța. 

Totuși, acest lucru ar putea foarte bine să fie trecut cu vederea de către cei care doresc un dispozitiv pe care să-l poarte dintr-o cameră în alta de unde să privească filme sau să asculte muzică. În consecință, menționarea dezavantajelor ar putea ajuta utilizatorii să identifice mai rapid dispozitivul de care au nevoie. 

Laptopurile, mai mult confort pentru o performanță mai slabă? 

Laptopurile sunt mai costisitoare în raport cu veteranele calculatoare, chiar dacă nivelul de performanță între cele două este similar. Laptopurile nu pot fi personalizate prea mult, în comparație cu PC-urile, ceea ce limitează automat preferințele utilizatorului care pot apărea în timp. Acest lucru nu este posibil în primul rând din cauza lipsei de spațiu. În afară de hard disk și memoria RAM pentru laptop, restul componentelor – ecran, tastatură, boxe, porturi, etc.- rămân în stadiul incipient, fără cea mai mică șansă de avansare.
 

PC-urile, dispozitivul static preferat de gamerii înfocați 

Controversatul subiect PC vs laptop a dat ocazia celor care preferă laptopurile să își spună oful în privința clasicelor calculatoare. În viziunea persoanelor care preferă să muncească și să călătorească, a celor care au un stil de viață dinamic, lipsa portabilității calculatoarelor reprezintă un defect major, indiferent de cât de promițătoare este performanța acestor dispozitive. Un PC este format din numeroase elemente, masive și conectate prin cabluri, fapt care le fac dificil de transportat. 

 

Un laptop poate fi așezat pe birou, sau depozitat pe rafturi, în dulapuri sau genți ori rucsacul pentru vacanță. Desktop-ul în schimb nu oferă aceleași facilități, din contră, dimensiunea masivă a acestuia lasă mult prea puțin spațiu suplimentar pe suprafața pe care a fost poziționat. 

3.Laptop sau PC – Alegerea beneficiarului trebuie influențată de nevoile particulare

EIh8hS3LE2L8u7-5QE2acECer5qWQq8quEmFggeHv5gBlfQ9_iCZUyTstyi1HDnfbMedYNznL0dkH_qpgWnEHRbYu2zDxaiYqi9NleyjZ1z-7Hio5OIaTjUOShiIODbcjoKyBlg2qG2vZvLZtHYroSfvbuy4Ta6uZktEP7dv98kagVBJ3dr3Ub-V4w

Laptopurile sau PC-urile sunt de fapt rezultatele unor nevoi particulare ale omului modern. Așadar, aceste invenții au fost create pentru a face față anumitor destinații de utilizare. În consecință, rolul căruia îi este atribuit laptopul sau calculatorul reprezintă un alt criteriu de achiziție după care trebuie să se ghideze fiecare persoană. 

3.1. Laptop sau calculator? - Domenii în care este indicată folosirea laptopului

Laptopurile sau calculatoarele portabile au câștigat de-a lungul vremii numeroși fani care pun preț pe confort și performanță. Conform statisticilor, utilizatorii care se orientează către beneficiile laptopurilor sunt cei care activează în domeniul învățământului, administrație și relații cu publicul, marketing, sau în mediul de afaceri, unde munca este simplificată de diverse aplicații și programe. De asemenea, mai există categoria celor care folosesc laptopurile sau calculatoarele mobile strict în scop de divertisment. Este mult mai plăcut pentru majoritatea să privească un film din pat, să asculte muzică stând culcat, să-și facă proiectele pentru școală sau facultate dintr-o cafenea fancy,să navigheze pe rețelele de social media, să urmărească documentare, sau să se distreze la clipuri pe YouTube în pauza de prânz, din orice cameră dorește. 

3.2. Calculator sau laptop? - Domenii în care activitatea este facilitatea de utilizarea calculatorului

Calculator sau laptop? Încotro ar trebui să se îndrepte utilizatorii ‘’statici’’, care preferă munca de la birou, dar care au un ritm de muncă dinamic? E adevărat că prin prisma design-ului lor, computerele reduc la zero mobilitatea utilizatorului. Totuși, acest minus este trecut cu vederea de către gamerii profesioniști, programatori și de către cei care se ocupă cu editarea foto-video. 

4.PC sau laptop? - Îndrumări de specialitate privind achiziția unui computer sau laptop  

_xnIOUNswkwmQqZ_ONa4tVeFJqvdfuHHpq1_9xk2bFoYw0qNkZ5HMcySe7p2lfXhfdGBZrVlzUQkoGdZzYVvJPnS18xT85G7iXqLuQShi5YQ3uPCyLuhgluBNIF9UbU7O6IzxgOKPJsCBRzB-0lCOBkkIaR1v6bU5xQZ6YHX6LP9imqVDYZTmxPuNw

PC sau laptop? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun majoritatea persoanelor care dețin minime cunoștințe în domeniul IT. Tocmai această lipsă de experiență face mai dificilă găsirea dispozitivului potrivit pentru ceea ce vor face utilizatorii pe parcursul timpului.

  • Domeniul de activitate 

Potrivit experților în IT, procurarea unui PC sau laptop se face în funcție de nevoi. Dacă persoana călătorește în interes de serviciu, lucrează în mediul business, sau în învățământ și are proiecte de prezentat în ședințe sau la curs, atunci un laptop este tot ceea ce are nevoie. 

  • Bugetul disponibil 

Bugetul este de asemenea un factor decisiv în lupta laptop vs PC. Totuși, piața abundă în modele mereu actualizate și prețuri pentru toate bugetele, din care fiecare își poate alege produsul care îmbină utilitatea și confortul economic. Variantele alternative ar mai fi și dispozitivele la mâna a doua, sau echipamentele refurbished care se apropie de performanțele aparatelor noi. 

  • Durata de utilizare 

Acest punct este influențat de primul, deoarece atunci când este setată destinația de utilizare a aparatului, tot astfel este identificată perioada de timp în care dispozitivul va fi folosit. Așadar, dacă persoana doritoare are în plan să uziteze laptopul pe o perioadă de câțiva ani, atunci ar trebui să știe că durata generală de viață a echipamentelor este de aproximativ 2 ani. În acest sens, calculatoarele câștigă teren, deoarece permit adăugarea de componente noi, care le prelungesc viața și nivelul de utilizare.

RrSAemTiOBPJDIWj8rjPwb_wvu1wHk-5HPAmngOSn4hUrkv4AaXeByJkkOKeVbo1LNNYrrosgEskq_0LKjXAx6XTD-PYgRf3KOTxWRflxcAO-Mz_hVTbDH8E92xksr8e8zx0VuCFZYTm0-wqfowwYACPnnOR8n3B5xTMKMbGCRJq68IlflXwB9v30w

  • Nivelul beneficiarului 

Dacă aparatele vor fi direcționate către copii, persoane cu vârste înaintate, sau persoane mai puțin familiarizate cu un nivel minim de cunoștințe de IT, atunci un desktop PC se va dovedi o alegere mai fericită, decât în cazul unui laptop. Computerele sunt mai rezistente la defecțiuni cauzate din neatenție, iar un mouse sau o tastatură sunt mai ieftin de înlocuit decât ar ajunge factura la service pentru un laptop. 

 

În concluzie, din lupta laptop versus calculator nu a ieșit nimeni învingător. Motivele sunt simplu de înțeles. Fiecare dintre cele două are rolul și menirea sa, deci achizițiile trebuie făcute în cunoștință de cauză, prin consultarea unor specialiști, precum și a propriilor nevoi și preferințe. Dacă dispozitivul este privit drept moft sau este achiziționat în funcție de cel mai modern model, atunci există riscul ca investiția să se dovedească o cheltuială care nu atinge capacitatea maximă de utilizare a produsului. 

 

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

In prezent nu se afla nici un comentariu !

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie