Articole populare

Articole populare

Articole recente

Articole recente

Post Tags

Post Tags

Încărcare mașină electrică - iată tot ce trebuie să știi despre această tehnologie din ce în ce mai populară

person Postat de : Virgil A. list In: Bricolaj Data: comment Comentarii: 0 favorite Voturi: 294

Mașinile electrice devin din ce în ce mai populare pe măsură ce tot mai mulți oameni caută modalități de a-și reduce amprenta de carbon și de a economisi bani. În prezent, din ce în ce mai mulți români decid să facă trecerea la o mașină electrică, mai ales în perioada în care costurile combustibilului au crescut considerabil. Una dintre cele mai mari preocupări pe care le au oamenii cu privire la mașinile electrice este modul de încărcare a acestora. Există, totuși, o reticență în rândul șoferilor, care deși își doresc o mașină electrică, decid să nu și-o achiziționeze deoarece consideră că sistemul de stații de alimentare pentru mașinile electrice în orașele mari ale țării noastre nu este bine pus la punct. 

Ceea ce probabil mulți nu știu este faptul că, în realitate, există o varietate de opțiuni de încărcare disponibile, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. 

În acest articol vom arunca o privire mai atentă asupra diferitelor tipuri de încărcare a mașinilor electrice, vom vorbi despre cât durează încărcarea unei mașini electrice, precum și alte aspecte care să te ajute să îți faci o imagina de ansamblu asupra acestui subiect.




Cuprins 

  1. Încărcare electrică auto - care este mecanismul din spatele acesteia? 
  2. Încărcare auto electric - principalele caracteristici și aspecte ce trebuie cunoscute
  3. În cât timp se încarcă o mașină electrică?
  4. Unde se poate încărca o mașină electrică? 

1. Încărcare electrică auto - care este mecanismul din spatele acesteia?

Atunci când vine vorba de mașini electrice, principala întrebare sau preocupare pe care o au oameni este legată de încărcarea acesteia. Această nelămurire este perfect justificată de altfel, deoarece venim din perioade în care omenirea s-a deplasat cu mașini alimentate cu combustibil, iar benzinăriile și stațiile unde îți poți face plinul de carburant al mașinii sunt literalmente, la tot pasul. 

De aceea, trecerea la mașinile electrice poate veni la pachet cu unele întrebări legate de cum funcționează mecanismul de încărcare, dar și unde se pot încărca acestea. 

La fel ca în cazul telefoanelor mobile, mașinile electrice au nevoie ca bateria acestora să fie complet încărcată pentru a putea funcționa.

Fiecare mașină are o baterie, dar în cazul mașinilor clasice ce funcționează pe combustibil, bateria acestora este una de dimensiuni mici, cu o capacitate mică, cu rolul de a ajuta la pornirea motorului. În cazul mașinilor electrice, bateria are o capacitate mult mai mare, pe bază de litiu, care poate stoca aproximativ 100 ore de energie electrică. 

În ceea ce privește mecanismul de funcționare al încărcării, nu este cu nimic diferit față de mecanismul de încărcare al oricărui alt dispozitiv, și anume încărcătorul va trage curentul electric de la priza sau de la rețeaua la care este conectat și o va stoca în bateria autoturismului. 

Bateriile mașinilor electrice au nevoie să fie conectate la o sursă de curent electric pentru o perioadă mai îndelungată de timp, datorită capacității mari pe care o au. Aceste vehicule pot fi încărcate și la prizele de voltaj normal pe care oricine le are în propria casă, dar asta ar însemna o veșnicie pentru ca bateria să ajungă la capacitate maximă de încărcare. De aceea, producătorii de mașini electrice au pus la punct și sistemele și stațiile de încărcare special concepute. 

2. Încărcare auto electric - principalele caracteristici și aspecte ce trebuie cunoscute



La nivel de societate, principalul mare beneficiu al folosirii mașinilor electrice este reducerea emisiilor nocive de gaze în mediul înconjurător, contribuind astfel la încetinirea efectelor încălzirii globale. Însă, pe lângă acest mare avantaj, o mașină electrică aduce și multe alte beneficii celui care o conduce. Printre principalele calități ale unei astfel de mașini se numără o experiență a șofatului net superioară, datorită faptului că sunt foarte silențioase și au un centru de greutate foarte jos, ceea ce le face foarte ușor de manevrat. Deasemenea, aceste mașini au nevoie de considerabil mai puțină mentenanță decât o mașină ce funcționează cu combustibil, motivele fiind evidente.  

Pentru cei ce își doresc să își achiziționeze o mașină electrică, terminologia și toate detaliile despre ceea ce înseamnă încărcarea electrică sau caracteristicile acesteia, poate deveni copleșitoare. Există mai multe niveluri de încărcare, mai multe tipuri de cabluri, diferite tipuri de baterii de diferite capacități și alte detalii pe care le vom detalia în rândurile ce urmează. 



Niveluri de încărcare 

Există trei niveluri de încărcare a mașinilor electrice: L1,L2 și L3. La modul cât mai general, cu cât nivelul crește, cu atât crește și rapiditatea de încărcare a mașinii. Dar pe lângă această explicație simplă, sunt alte câteva detalii ce trebuie cunoscute.

Atunci când vorbim de alimentarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, acest lucru se poate realiza cu două tipuri de curent: alternativ și direct. Curentul alternativ este cel pe care îl folosim și noi zilnic la prizele din casă, datorită faptului că poate fi transportat foarte eficient și sigur pe distanțe lungi. Curentul direct este cel care este stocat în baterii sau folosit în circuitele de alimentare ale dispozitivelor electronice. Atunci când conectezi un dispozitiv electric la priză, acesta va primi curent alternativ, însă atunci când va funcționa, va folosi curentul direct stocat în baterie. Asta înseamnă că în interiorul dispozitivelor, care sunt alimentate de curentul electric, are loc o conversie a curentului alternativ în curent electric. 

Atunci când vorbim de nivelurile de încărcare ale mașinilor electrice, acestea se diferențiază în funcție de tipul de curent pe care îl folosesc. Nivelul 1 și nivelul 2 folosește curent alternativ pe care îl transformă în curent direct în interiorul sistemului mașinii, iar nivelul 3 folosește din start curent direct, iar asta deoarece convertirea curentului alternativ are loc în stația de încărcare.  

Nivelul 1 este cea mai simplă și accesibilă modalitate de încărcare, dar și cea mai lentă. Acest nivel reprezintă încărcarea care se poate realiza la orice priză, cu cablul de încărcare cu care a fost dotată mașina. Nivelul 1 încarcă mașina cu aproximativ 6-8 km/oră. 

Nivelul 2 de încărcare se poate folosi la stațiile de încărcare publice, de exemplu, cele din parcările centrelor comerciale sau cele din zonele rezidențiale. Este mult mai rapid decât nivelul 1, iar instalarea unei astfel de stații trebuind să fie făcută de o persoană specializată. De obicei, acest nivel încarcă cu aproximativ 50-120 km/oră. Nivelul 3 este cel mai rapid dintre cele trei, folosind curent direct și având capacitatea să încarce o mașină complet până într-o oră. Conversia curentului alternativ în curent direct are loc direct în stație, iar mașina este alimentată direct cu acest tip de curent ce poate fi stocat în baterie, reducând semnificativ timpul de încărcare. Stațiile care folosesc acest tip de încărcare se găsesc de obicei, în benzinării, deoarece sunt destul de voluminoase datorită convertoarelor de curent din interior, acestea nu sunt potrivite pentru a fi instalate în zone rezidențiale sau în propria curte.

Tipuri de baterii 

Dacă în cazul mașinilor cu motor termic, bateria are rolul de a ajuta în pornirea motorului, în cazul mașinilor electrice, bateriile sunt echivalentul motorului, fără de care autovehiculele nu pot funcționa. De aceea, costul unei astfel de mașini va varia foarte mult în funcție de tipul și capacitatea bateriei. Cel mai des întâlnit tip de baterie folosită este cea litiu-ion, deoarece oferă cea mai bună autonomie și au și o durată lungă de viață. Pe lângă acestea, mai există totuși și baterii plumb-acid, care reprezintă cea mai ieftină opțiune dintre toate cele existente, baterii hibrid nichel-metal sau baterii zebra, care sunt cunoscute pentru durabilitatea lor și durata lungă de viață. 

3. În cât timp se încarcă o mașină electrică?

În ceea ce privește timpul de încărcare al unei mașini electrice, acesta poate varia mult, fiind influențat de anumiți factori precum tipul și capacitatea bateriei, tipul prizei și a stației de încărcare, puterea încărcătorului folosit, dar și condițiile vremei de afară. 

Cu cât bateria mașinii este mai mare, cu atât va fi și timpul de încărcare, dar și autonomia. Capacitatea bateriei se măsoară în kWh, iar la mașinile cu o bateriei mai mare, timpul de încărcare va fi considerabil mai crescut, majoritatea mașinilor electrice putând să suporte între 25-100 kWh la încărcare completă. 



SiKPJLk7hUjDT2thND7h-bniQ48qsQTJyIqYV1Bsoax1r-kVW6M6di-BbpBIMGJKBAk-jTXwWoEZXY7JETrrsGUysXZGzRTbWbXEsGaO9St2ow56Cz9SOpfr79o_krizE-tz7WSEdjh2Q_65D51swtA

La fel ca tipul bateriei, gradul de încărcare al acesteia influențează timpul necesar încărcării complete. Echivalentul indicatorului de combustibil, starea de încărcare a unui vehicul electric se referă la cantitatea de energie pe care o poate stoca în baterie, oscilând între plin și gol. Pentru că majoritatea mașinilor electrice folosesc baterii de tip litiu-ion, la fel ca majoritatea electronicelor și electrocasnicelor, descărcarea completă și apoi încărcarea până la 100% a acestor baterii le crește riscul de a se degrada mult mai rapid. Astfel, pentru a evita acest fenomen, producătorii au pus la punct un sistem de a împiedica descărcarea și încărcarea sub și peste o anumită limită, de obicei acest interval fiind sub 20% și peste 80%. Asta înseamnă că încărcarea unei mașini peste limita de 80% poate dura la fel de mult cât a durat până la acea valoare. 

Condițiile meteo pot de asemenea, avea o influență asupra timpului de încărcare. Aceste baterii sunt fabricate pentru a funcționa cel mai bine pe temperaturi în intervalul 20-25 grade, asta însemnând că atunci când temperaturile cresc sau scad mult sub sau peste aceste valori, încărcarea poate dura ceva mai mult. 

Din păcate, nu există un standard în ceea ce privește timpul de încărcare al unei mașini, acesta fiind influențat de toți acești factori.





4. Unde se poate încărca o mașină electrică?

tQTqfuv_TOW__1ApLa6avZRZ-YcGLUzq7ZFDTcSX8PA6VrfH7YAgEOjX15pUkvpd5DwyOkFNRZu-E-X39A_BV4vRYgv9y2ZILLd7qNIFE0GMl_UA2eP3Z9Uqp-bR2ce0D4Yy1PU-1xT3_f1Cqg3cSTI

Poate cea mai mare întrebare pe care o au cei ce își doresc să își achiziționeze un vehicul electric este legată de locațiile unde și-ar putea încărca mașina. În ultimii ani,  în marile orașe,  rețeaua de stații de încărcare s-a dezvoltat considerabil, astfel că astăzi găsești astfel de stații la tot pasul. La o simplă căutare pe Google, vei găsi toate stațiile de încărcare din apropierea casei tale. De asemenea, poți consulta harta marilor centre comerciale sau lanțuri de magazine, deoarece majoritatea oferă un astfel de serviciu de încărcare a mașinilor în parcările special amenajate.

Dacă îți dorești să nu depinzi mereu de căutarea unei stații de încărcare disponibile, atunci poți opta pentru instalarea unui astfel de sistem de încărcare chiar în propria casă, cu atât mai mult dacă locuiești la casă. Totuși, este important de menționat faptul că stațiile pe care le poți instala în propria casă sunt de regulă, mult mai puțin puternice decât cele pe care le găsești în benzinării sau în parcările centrelor comerciale, astfel că încărcarea va dura ceva mai mult. Acest lucru nu ar trebui să te descurajeze, mai ales că la propria stație poți lăsa mașina la încărcat peste noapte. 

Pe piață vei găsi o varietate largă de sisteme și stații de încărcare pe care le poți alege pentru mașina ta, fiecare având caracteristici diferite. Aceste stații pot fi configurate și accesate chiar de pe propriul smartphone, prin intermediul unei aplicații special concepute, făcând acest proces de încărcare cât se poate de simplu. Poți gestiona încărcarea, poți primi notificări sau poți programa ca mașina ta să fie gata încărcată până dimineață. 





În concluzie, mașinile electrice devin din ce în ce mai populare, iar încărcarea acestora este una dintre cele mai importante preocupări. Siguranța este esențială atunci când vă încărcați vehiculul electric și este important să urmați instrucțiunile producătorului și să utilizați numai stații de încărcare sau cabluri care sunt special concepute pentru mașinile electrice. Pe măsură ce tehnologia și infrastructura continuă să se îmbunătățească, încărcarea mașinilor electrice va deveni mai ușoară și mai convenabilă, făcându-le o opțiune și mai atractivă pentru șoferi. 

Sperăm că informațiile prezentate de noi îți vor fi de folos și te vor inspira să iei decizia potrivită în ceea ce privește achiziționarea unei mașini electrice, acum că știi totul despre încărcarea acestora. 




Sursa foto: Pexels.com 

Comentarii

In prezent nu se afla nici un comentariu !

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie