Articole populare

Articole populare

Articole recente

Articole recente

Post Tags

Post Tags

Diferența dintre HDD și SSD - Avantaje și dezavantaje ale fiecărei variante

person Postat de : Cristian C. list In: IT & C Data: comment Comentarii: 0 favorite Voturi: 610

Echipamentele computerizate sunt utilizate la scară tot mai largă. Atât utilizatorii individuali, cât și companiile private sau instituțiile publice apelează la sisteme computerizate în scopuri de divertisment, dar mai ales pentru prelucrarea datelor și pentru derularea în condiții de eficiență și precizie a sarcinilor profesionale. Pentru ca datele să poată fi prelucrate, este important ca ele să fie stocate în mod corect și sigur. Atât în cazul laptopurilor, cât și în cazul unităților de tip desktop, utilizarea unei unități de stocare eficiente este un element obligatoriu.

Unitatea de stocare este doar una dintre componentele esențiale pentru buna funcționare a unui sistem computerizat. De ce este esențială unitatea de stocare? Pentru că ea este componenta pe care se instalează și se stochează toate datele necesare funcționării angrenajului reprezentat de un PC sau laptop. Este vorba despre sistemul de operare, softurile, fișierele de tip media și așa mai departe. În prezent, unitățile de stocare utilizate la scară largă sunt SSD-urile (Solid State Drives) și HDD-urile (Hard Disk Drives). 

Este important să știi că ambele variante reprezintă unități de stocare utile și pot să garanteze performanțe remarcabile, în funcție de necesități. În același timp, există o diferență între SSD și HDD. De altfel, este vorba despre mai multe elemente care diferențiază cele două alternative. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei putea afla ce caracteristici are fiecare tip de unitate de stocare și care este diferența dintre SSD și HDD. 

Cuprins

  1. Diferența dintre HDD și SSD - ce reprezintă fiecare noțiune?
  2. Diferența între SSD și HDD - capacitate, durată de viață, performanțe
  3. Diferența dintre SSD și HDD - când este justificată fiecare variantă?

1. Diferența dintre HDD și SSD - ce reprezintă fiecare noțiune?

SSD este un acronim pentru noțiunea de Solid State Drive, în vreme ce HDD reprezintă un acronim pentru Hard Disk Drive. Cea mai modernă variantă dintre cele două este SSD-ul, însă apariția acestuia nu ar fi fost posibilă fără existența HDD-ului. În același timp, din motive pe care le vei descoperi ulterior, SSD-ul nu a înlocuit complet HDD-ul, deși este o variantă mai nouă decât aceasta. Totuși, ce reprezintă HDD și SSD?

Ce reprezintă un HDD?

HDD este un tip de unitate de stocare cu o longevitate deosebită în domeniul echipamentelor computerizate. Hard-disk-ul, așa cum este denumit în mod comun HDD-ul, a fost lansat în 1956 în Statele Unite ale Americii, de către compania IBM. Doar mulțumită acestei componente, a fost posibilă dezvoltarea industriei computerelor într-un fel care să îi permită să avanseze tehnologii, precum cele pe care le putem utiliza cu toții în zilele noastre. 



HDD-ul are rolul de a stoca informații și date esențiale, inclusiv pentru rularea sistemelor de operare în baza cărora sunt controlate echipamentele computerizate. HDD-ul își îndeplinește acest rol, precum și pe cel de citire a informațiilor, prin intermediul unor componente speciale. El dispune de câmpuri magnetice amplasate pe un rotativ. De asemenea, dispune de o armătură specifică cu nanometre, care plutesc deasupra elementelor rotative. De altfel, viteza de rotație a platoului HDD-ului determină performanța unității de stocare. 

Ce reprezintă un SSD?

SSD-ul reprezintă o variantă de unitate de stocare mai modernă, care a fost lansată pentru prima oară în anul 1991, de către compania SanDisk. Această variantă de unitate de stocare păstrează o parte dintre caracteristicile HDD-ului. Mai exact, ea stochează date și le poate citi, însă SSD-ul poate fi asemănat și cu stick-urile de memorie sau unitățile de tip flash, din punct de vedere structural. El este mai mic decât un HDD, firește. În schimb, din punct de vedere funcțional, îndeplinește exact aceleași roluri. 

Tot din punct de vedere structural, există și o diferență la nivelul componentelor SSD-ului, față de HDD. SSD-ul nu prezintă nicio componentă mecanică. Altfel spus, nu există niciun element din structura sa care să se miște, pe parcursul funcționării. Din acest motiv, el este mai mic, mai ușor și mai compact, oferind o montare și o utilizare cât se poate de facilă. Pe de altă parte, nu toți utilizatorii sunt convinși să aleagă SSD în detrimentul HDD-ului.

2. Diferența între SSD și HDD - capacitate, durată de viață, performanțe

Atunci când se face o comparație HDD vs. SSD, avantaje și dezavataje există în ambele cazuri. Fie că alegi să folosești SSD-uri interne sau Hard Disk pentru desktop, vei avea parte atât de beneficii, cât și de inconveniente mai mult sau mai puțin majore. Este important să analizezi cu atenție aspectele care definesc, în mod esențial, cele două tipuri de unități de stocare. 

Diferența între SSD și HDD la viteză și performanțe

Principalul element care definește performanțele unei unități de stocare constă în viteza cu care sunt stocate și citite datele. În cazul unui SSD modern, vitezele de transfer variază de la 400 până la nu mai puțin de 550 MB/s, iar acesta este cazul echipamentelor care nu fac parte din cea mai avansată clasă. Mai exact, este vorba despre SSD-urile cu interfață de tip S-ATA III. În cazul SSD-urilor care sunt conectate cu ajutorul interfețelor de tip PCI-E 3.0, viteza maximă de transfer ajunge chiar și la 2000 MB/s. 

În cazul HDD-urilor, vitezele sunt mult mai mici și rareori ajung la valoarea de 150 MB/s, în cazul modelelor performante. Această diferență atât de mare este explicabilă prin prisma diferențelor de ordin structural dintre cele două tipuri de unități de stocare. Viteza este doar unul dintre elementele care definesc performanțele unei unități de stocare. Spre deosebire de HDD, un SSD oferă și alte elemente de performanță care fac o diferență majoră în viața oricărui utilizator de PC sau laptop:

  • un SSD determină pornirea mai rapidă a sistemului - mulți utilizatori ar putea înțelege că viteza de transfer se rezumă doar la rapiditatea cu care sunt mutate fișiere de pe unitatea de stocare pe o altă unitate sau invers. Însă viteza de transfer influențează și capacitatea sistemului computerizat de a deschide rapid sistemul de operare. Grație capacității sale de a genera viteze foarte mari, SSD-ul va permite rularea mai rapidă a sistemelor de operare, a diverselor programe de tip software, precum și a jocurilor sau a altor aplicații care solicită un efort consistent din partea sistemului;

  • HDD-ul generează zgomot - fiind vorba despre o componentă formată din mai multe părți mecanice, HDD-ul generează zgomote la funcționare. Acestea pot fi deranjante pentru unii utilizatori. Mai ales că, odată cu trecerea timpului, ele se pot amplifica. SSD-ul, în schimb, este silențios și rămâne așa pe parcursul întregii sale durate de viață. 

2DIFER~1.JPG

  • HDD-ul consumă mai mult energie - orice sistem computerizat își bazează funcționarea pe consumul de energie electrică. Iar fiecare piesă inclusă în angrenaj poate să influențeze nivelul consumului. În cazul unității de stocare, SSD-ul este o variantă mai convenabilă. Consumul redus de energie garantează și o eficiență economică mai ridicată, precum și o încălzire mai slabă a laptopurilor, îndeosebi. Consumul redus de energie va permite utilizatorilor de laptop-uri și să își folosească device-urile pentru o perioadă mai mare de timp, dacă o fac apelând la bateria din dotare. 



HDD vs. SSD - capacitatea de stocare

Așadar, se poate spune că SSD-ul este câștigător al duelului performanțelor. Aceasta nu este neapărat o surpriză, având în vedere că tehnologia de tip Solid State este una mult mai recentă. Pe de altă parte, există și capitole la care HDD-ul continuă să fie superior. Principala este reprezentată de capacitatea de stocare. O memorie de tip HDD este mult mai potrivită pentru a stoca o cantitate foarte mare de documente, fișiere media sau alt tip de date. 

Asta deoarece capacitatea de stocare a unui HDD poate să ajungă chiar și până la 10 TB, în condițiile unui preț accesibil.  Firește, există și HDD-uri cu o capacitate de stocare mult mai mică, pornind chiar de la 250 GB. Însă pentru orice utilizator este mult mai ușor să facă un upgrade dacă folosește HDD, grație prețurilor mici. 

În cazul SSD-urilor, capacitatea pornește de la 256GB și ajunge la maximum 4TB, însă o unitate HDD cu capacitatea de stocare de 1TB costă aproximativ 200 de lei, în vreme ce un SSD de 1TB ajunge să coste chiar și de patru ori mai mult. Diferența de preț este, totuși, justificabila prin prisma performanțelor oferite. Această justificare este una validă, însă, doar în cazurile în care aceste performanțe sunt necesare în viața de zi cu zi a utilizatorului. 



HDD vs. SSD - durata de viață

Un alt capitol important care trebuie luat în calcul, atunci când se compară cele două tipuri de unitate de stocare, este reprezentat de durata de viață a acestora. Un HDD este format din componente mobile, mecanice, care se pot confrunta în timp cu uzura. Astfel, efortul la care este supusă unitatea de stocare va determina o scădere proporțională a duratei de viață a acesteia. 

Acest factor de influență nu este prezent în viața unui SSD, care nu are în structură nicio componentă mecanică expusă uzurii. Pe de altă parte, SSD-ul are printre caracteristicile sale faptul că are numărul ciclurilor de citire a datelor este unul limitat. Prin contrast, HDD-ul se poate scrie și rescrie de un număr nelimitat de ori.

Așadar, cele două variante prezintă câte o vulnerabilitate specifică, însă cea pe care o prezintă SSD-ul este mai ușor de controlat de către utilizator. O astfel de unitate de stocare poate fi protejată prin luarea unor măsuri destul de simple. Este vorba despre instalarea unui sistem de operare modern și de evitarea transferurilor constante a unor cantități mari de date. Altfel spus, SSD-ul este foarte eficient și rezistent pentru utilizatorii obișnuiți de sisteme computerizate.

În cazul HDD-ului, părțile mecanice trebuie să fie foarte bine protejate, pentru prelungirea duratei de viață. Este important să se evite expunerea sistemului la temperaturi extreme, umezeală și alți factori nocivi de mediu, inclusiv la praf. Având în vedere aceste aspecte, SSD-ul este o variantă mai sigură și cu o durabilitate garantată mai ridicată. 

3. Diferența dintre SSD și HDD - când este justificată fiecare variantă?

Alegerea dintre SSD și HDD trebuie să se facă în funcție de nevoile pe care le are fiecare utilizator de sisteme computerizate. Este dificil de oferit un răspuns simplu la întrebarea legată de care este cea mai bună variantă dintre HDD și SSD. În privința performanțelor, a confortului și a consumului de energie electrică, SSD-ul este soluția optimă, însă HDD-ul oferă o capacitate de stocare mult mai generoasă, la un preț mai mic. 

HDD-ul este soluția optimă pentru utilizatorii care gestionează un volum mare de fotografii, videoclipuri și alte fișiere media. Acest lucru se justifică prin prisma faptului că HDD-ul garantează capacități de stocare foarte generoase. Firește, excepție fac acele fișiere care trebuie prelucrate și procesate în vederea utilizării lor în diferite scopuri. De exemplu, pentru un editor video, este de preferat să apeleze la SSD grație vitezelor de prelucrare mult mai mari pe care le garantează acesta. La HDD este recomandat să apeleze, îndeosebi, utilizatorii care efectuează munci precum editarea textelor, precum și cei care folosesc sistemul computerizat pentru browsing. 


SSD-ul merită ales atunci când nu este necesar un spațiu mare de stocare. De asemenea, el oferă performanțe excelente utilizatorilor care vor să aibă un computer care să se deschidă rapid și să ruleze fără probleme aplicațiile necesare în activitatea lor de zi cu zi. Totodată, este recomandat să apeleze la SSD și utilizatorii care nu vor să genereze zgomot sau căldură atunci când folosesc sistemele computerizate la care apelează. Din acest punct de vedere, SSD-ul este foarte util pentru instituții sau companiile ai căror angajați lucrează de la birou. Dacă există spații în care se folosesc mai multe PC-uri sau laptopuri, activitatea acestora va fi una mai confortabilă în cazul în care au montate SSD-uri interne.

Pe Tik.ro poți descoperi componente pentru PC de cea mai bună calitate, la prețuri excelente. Îți oferim produse noi de la cele mai cunoscute branduri din domeniul IT. De asemenea, îți punem la dispoziție produse pe care le poți comanda online în cel mai scurt timp și pentru care poți beneficia de livrare în țară. Tot de la noi poți să comanzi și SSD sau HDD prin care să îți pui la punct sisteme computerizate performante, care să garanteze eficiență, durabilitate și productivitate la cele mai înalte standarde!

Comentarii

In prezent nu se afla nici un comentariu !

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie