De ce se încălzește laptopul? Cauze, remedii și sfaturi de utilizare pentru evitarea supraîncălzirii

person Postat de : Cristian C. list In: IT & C Data: comment Comentarii: 0 favorite Voturi: 803

Laptopurile sunt device-uri aproape omniprezente în majoritatea activităților de birou în prezent și chiar tind să atace supremația computerelor desktop și pentru zona de entertainment casnic sau de jocuri PC. 

Modele de laptopuri tot mai puternice și mai dotate din punct de vedere hardware sunt azi disponibile la prețuri decente comparativ cu trecutul nu prea îndepărtat, astfel că deținerea unui astfel de device ca suport pentru activitatea profesională sau drept companion pentru timpul liber și distracție nu mai este azi ceva ieșit din comun. 

Dar, odată cu utilizarea tot mai diversă și mai răspândită a laptopurilor, vin și o serie de probleme asociate în experiența de utilizare, dintre care supraîncălzirea este una dintre cele mai des raportate. Tocmai de aceea, în acest articol vei afla de ce se încălzește laptopul în timpul funcționării și, totodată, vei descifra cauzele acestei probleme precum și posibilele soluții de remediere. 

Cuprins

1. De ce se încălzește laptopul foarte tare la utilizarea normală? Cauze posibile

2. Dacă vrei să știi de se se încinge laptopul sau de ce se încălzește încărcătorul, află semnele și riscurile supraîncălzirii

3. Remedii pentru încălzirea laptopului când te joci sau în timpul utilizării normale



1. De ce se încălzește laptopul foarte tare la utilizarea normală? Cauze posibile

oHSUuPotUNKz01G5aeHnY2NKnXIGYpE8ACGAyF36NqqgZzZ3i_U0BWVBFc1gtLU4Ee-MamK11L1FW7aJbxN45TNfr-0fSMro8M7QCvI_TPLiW6eKlftvBC-wFvkf3qFjCsCgbTNEO6-u6Dc6rKSubePdyK-EiMb033-LmEMaWhPxAIR9cTbvsjUIsRsg

După cum este știut, laptopurile, la fel ca sistemele PC de tip desktop încorporează o cantitate apreciabilă de putere de procesare grație unor componente care sunt capabile să furnizeze viteză de lucru superioară, responsivitate, multitasking și productivitate în aplicații de tip business, office sau chiar în cele de tip multimedia sau gaming. 

Diferența notabilă între un laptop și un sistem desktop PC este dată de spațiul care găzduiește placa de bază, procesorul, hard disk-ul și memoriile RAM, necesare funcționării unui laptop și care este - din cauza formei și dimensiunilor carcasei - de multe ori mai mic decat spațiul în care sunt situate componentele unui PC standard. 

Dimensiunile reduse ale laptopurilor sunt date de nevoile constructive inerente pentru a rezulta un sistem IT portabil, dar acest lucru conduce la o circulație mai redusă a aerului în interiorul carcasei și printre componentele principale, fapt care poate rezulta într-o acumulare excesivă de căldură în timpul funcționării. 

Încălzirea laptopului în timpul funcționării este normală până la un anumit punct, la fel ca în cazul oricărui device care funcționează pe baza energiei electrice, însă depășirea unor limite de temperatură interioară poate cauza unele probleme care, în situații mai grave pot conduce chiar la deteriorarea componentelor laptopului. 

Cauzele care pot conduce la încălzirea peste un nivel acceptabil, normal, a laptopului pot fi, într-o enumerare care nu se dorește a fi nicidecum limitativă, următoarele: 

  • Poziția sau plasarea laptopului pe suprafețe neindicate

Deseori, profitând de mobilitatea pe care o oferă, laptopurile nu sunt folosite pe suprafețele normale de lucru (mese, birouri, suporți plaibli, etc.) și se ajunge la lucrul cu laptopul în brațe, sau chiar în pat, pe canapea sau fotolii. Deși poate fi un mediu de relaxare confortabil pentru utilizatori, nu același lucru se poate afirma despre aceste device-uri cărora nu le priește deloc așezarea pe pături, carpete sau chiar pe suprafața corpului proprietarilor. Țesăturile împiedică circulația normală a aerului pe care ventilatoarele din interiorul carcasei se vor chinui mai mult să-l absoarbă, respectiv să-l evacueze, aerul cald acumulându-se, astfel, în interior și astfel se ajunge la supraîncălzirea aparatului. 

 

  • Praful din interiorul carcasei

Praful este unul dintre cei mai mari inamici ai oricărui device electronic și, cu atât mai mult, al laptopurilor. Una dintre cauzele frecvente pentru care laptopurile se încing este acumularea de praf în interior, praf care obturează fantele de aerisire și acoperă chiar componentele vitale cu un strat care nu mai permite o răcire ușoară.

  • Temperatura externă

Dacă în timpul verilor toride simți cum transpiri chiar stând pe loc, în timp ce lucrezi la laptop, află că același lucru ți l-ar putea transmite și laptopul tău dacă ți-ar putea vorbi. Dacă temperatura ambientală în care funcționează laptopul este ridicată, va crește cu siguranță și temperatura din interiorul laptopului care se va încinge mai rapid. 

 

  • Ventilatoare disfuncționale ori defecte

Orice laptop este prevăzut cu ventilatoare care au rolul de a răci componentele care sunt predispuse la încălzire (procesorul, memoriile RAM și chiar unele SSD-uri). Dacă ventilatoarele laptopului nu funcționează în mod corespunzător, laptopul se va supraîncălzi cu siguranță. 

  • Acumulatorul laptopului apropiat de sfârșitul ciclului de viață

Dacă folosești din ce în ce mai des încărcătorul laptopului pentru că acumulatorul nu mai ”ține” atât de mult ca la început este un semn clar ca acesta se apropie de finalul duratei normale de viață. Este cunoscut faptul că bateria laptopului se încălzește în mod normal la funcționarea device-ului, dar o baterie aflată pe ultima sută de metri va produce o cantitate mult mai mare de căldură fapt care va fi resimțit în supraîncălzirea laptopului. 

 

  • Suprasolicitarea sistemului hardware

Forțarea componentelor laptopului în rularea de programe care depășesc capacitățile pentru care au fost proiectate duce la suprasolicitarea acestora care sunt nevoite să depună un efort mult mai intens pentru a încerca să livreze comenzile software date de utilizatori. De exemplu, rularea unui sistem de operare modern, avansat, sau chiar a unui browser de ultimă generație dar mare consumator de resurse pe un laptop cu o arhitectură hardware învechită va forța semnificativ resursele hardware ale acestuia și va conduce la încingerea device-ului. 

  • Componente defecte

O altă cauză pentru care se încălzește laptopul este dată de posibilitatea unor defecțiuni ale unor componente. Diverse defecte ale plăcii de bază, ale plăcii video sau ale modulelor de memorie RAM pot conduce la supraîncălzire constantă sau chiar la accidente mai grave, cum ar fi incendiile. 

2. Dacă vrei să știi de ce se încinge laptopul sau de ce se încălzește încărcătorul, află semnele și riscurile supraîncălzirii

Încălzirea laptopului peste limitele acceptate ca fiind normale poate fi semnalată de unele comportamente care te-ar putea avertiza în acest sens. Pentru a fi avizat asupra acestui aspect merită să acorzi atenție următoarelor semnale pe care laptopul tău ți le poate da atunci când se încinge peste limitele firești de funcționare:

  • Ventilatoarele laptopului ”muncesc din greu” aproape continuu și nu dau semne de variație sau de reducere a vitezei de rotație. De altfel, acest semnal poate fi ușor identificat prin zgomotul specific și ”șuieratul” tot mai supărător care provine de la ventilatoare. 

  • Laptopul ți se închide fără niciun avertisment. Unele modele de laptopuri au sisteme de protecție care declanșează închiderea sistemului la atingerea unei anumite temperaturi limită. 

  • Apar anumite linii pe display-ul laptopului chiar dacă te afli în anumite aplicații care nu solicită grafica integrată sau placa video a device-ului. 

  • Primești diverse mesaje de eroare pe care nu le poți lega de funcționarea defectuoasă a unui soft sau a unei aplicații. 

  • Apare celebrul ”ecran albastru”, în special dacă ai un laptop cu sistem de operare Windows. Ecranul albastru sau BSOD ori ”Blue Screen of Death” este indicatorul cert al unor probleme hardware, dar poate fi legat și de supraîncălzirea laptopului. 

  • Laptopul începe să se ”miște” greu în aplicații sau în jocuri și pare că face față cu greu chiar și celor mai puțin solicitante softuri sau comenzi, așa cum ar fi, de exemplu, deschiderea unui simplu browser. 

  • Laptopul se încălzește puternic pe anumite suprafețe de pe partea inferioară, acolo unde, de regulă, sunt poziționate, în interior, procesorul, memoriile RAM, acumulatorul sau ventilatoarele. 

Odată ce observi apariția unuia sau a mai multora dintre aceste semne, este timpul să iei în serios problema încălzirii laptopului. Chiar și fără a observa aceste semne, este indicat ca, din când în când, să faci o verificare simplă a temperaturilor interioare ale diverselor componente cu ajutorul unor aplicațiii dedicate de monitorizare. Dacă observi temperaturi neobișnuit de mari mai ales pentru procesor, placa video, memorii sau hard disk este timpul să iei măsuri de remediere rapide pentru nu ajunge într-o situație mai gravă.  

3. Remedii pentru încălzirea laptopului când te joci sau în timpul utilizării normale

ijcwDseOyIlDIt-lfZONde9DZXceMt0BZBLncKSxxPMMEeLFWgg1hckwzPEUnpff9EDnufVNdwZhJMh0ozeFGjYA41B8Y6UHEyb2qgPjUkGDvQo7UPa5VODGVUNhQ1szSZ2u_Q6HE4y9V74DGQH0vZ8VsVeQk0plucJuHlbSjCEg5GEY3XUnD6wuejce

Pentru a remedia problema încălzirii exagerate a laptopului tău, poți lua o serie de măsuri de remediere și adopta o serie de acțiuni și de moduri de folosire optime ale acestui device. 

  • Măsuri de remediere de natură fizică

În primul rând, ar trebui să verifici dacă nu cumva fantele de aerisire ale laptopului sunt blocate de praf sau chiar de alte obiecte sau resturi care fac aproape imposibilă sarcina ventilatoarelor din interior. Dacă laptopul tău nu a mai fost curățat în interior de o bună bucată de vreme, este timpul să-l desfaci și să cureți bine de praf fantele de aerisire, ventilatoarele, precum și suprafețele și lăcașurile componentelor din interior. Operațiunea ar trebui să se desfășoare cu un maximum de atenție pentru a nu deteriora piesele vitale din interior. Opțional, dacă nu te pricepi sau dacă nu ai timp pentru astfel de operațiuni de curățare, poți merge cu laptopul la un centru specializat și solicita o curățenie generală interioară.

Dacă este vară și temperatura din interior este ridicată ar trebui să pornești un ventilator sau un aparat de aer condiționat. De asemenea, asigură-te că nu lucrezi cu laptopul poziționat direct în bătaia razelor solare. 

Dacă observi că laptopul se încinge, este timpul să te ridici din pat sau de pe canapea și să așezi device-ul pe o suprafață plană, dură și curată. Laptopurile, oricât de mobile ar fi, nu sunt construite pentru a lucra cu ele pe pături sau pleduri și nici pentru a fi ținute pe genunchi sau pe alte părți ale corpului. Dacă vrei neapărat să lucrezi din pat sau din confortul canapelei, alege să te dotezi cu o măsuță specială de laptop și eventual să adăugi, pentru mai multă siguranță, unul sau altul dintre modelele de standuri speciale cu dispozitive de răcire încorporate. De fapt, aceasta este și o investiție inteligentă care poate aduce beneficii în funcționarea normală a unui laptop. 

Dacă laptopul continuă să se încingă și nu auzi variații de viteză ale ventilatoarelor, este indicat să mergi cu device-ul la un centru service pentru verificarea ventilatoarelor și înlocuirea acestora, după caz. De asemenea, este indicată și o inspecție amănunțită a funcționării fiecărei componente hardware pentru a identifica eventualele defecțiuni care ar putea cauza supraîncălzirea.   

Dacă încălzirea se produce mai ales în zona acumulatorului și acesta este folosit de o lungă perioadă de timp, este timpul să te gândești la înlocuirea bateriei device-ului cu una nouă. 

  • Măsuri de remediere care privesc partea de exploatare software și hardware

De multe ori, laptopul se încălzește și din cauza supraîncărcării componentelor hardware cu execuția multiplelor aplicații care pot folosi resursele device-ului peste limitele normale. În acest caz, dacă folosești Windows poți intra în Task Manager și observa care sunt aplicațiile care folosesc masiv procesorul laptopului sau câte aplicații sunt programate să se încarce odată cu bootarea device-ului.  

Limitează aplicațiile care consumă resurse prea multe și care nu sunt neapărat necesare, sau procedează la un upgrade de componente hardware. Deigur, laptopul nu este la fel de versatil când vine vorba de upgrade ca un sistem desktop PC, dar, de multe ori, poți înlocui un hard disk cu un SSD mult mai rapid sau mai poți adăuga o cantitate suplimentară de memorie RAM, acțiuni care vor ușura sarcina device-ului în lucrul cu aplicații mai solicitante. 

În fine, este o bună idee să ai instalată o aplicație de monitorizare a componentelor laptopului, pe care să mai arunci din când în când o privire. Vei putea detecta astfel, din timp, anomaliile privitoare la temperaturile unor componente și vei ști exact ce măsuri să iei pentru remediere. 

În concluzie, dacă ai vrut sa afli de ce se încălzește laptopul, este foarte posibil ca acest articol să-ți fi dat câteva idei despre cauzele potențiale și, mai ales, despre soluțiile pe care le ai la îndemână pentru a remedia această problemă, uneori supărătoare, înainte chiar de a merge cu dispozitivul la un service specializat.

Comentarii

In prezent nu se afla nici un comentariu !

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie