Articole populare

Articole populare

Articole recente

Articole recente

Post Tags

Post Tags
Ce înseamnă AMD? Iată tot ce trebuie să știi, dacă ești pasionat de tehnologie!

Ce înseamnă AMD? Iată tot ce trebuie să știi, dacă ești pasionat de tehnologie!

person Postat de : Cristian C. list In: IT & C Data: comment Comentarii: 0 favorite Voturi: 318

Apariția primul computer, denumit și CNC (Complex Number Calculator), în anul 1939, a avut un impact major asupra tehnologiei și evoluției industriilor de orice tip. La momentul acela, dimensiunea unui CNC era destul de impresionantă, unele ocupând chiar și o întreagă cameră. Derulând evenimentele pe repede înainte, în anul 2022, computerele reprezintă baza și dispozitivul fără de care orice activitate ar funcționa mult mai dificil, unele chiar deloc, iar aceste dispozitive inteligente își au locul chiar pe birourile și mesele noastre de lucru. Indiferent de domeniul în care activezi, cu siguranță activitatea ta zilnică se bazează pe folosirea unui computer. 

Aceste dispozitive au un sistem de funcționare complex, uneori dificil de înțeles pentru necunoscători, fiind formate din elemente și piese ce trebuie să funcționeze împreună ca un tot unitar. În acest sistem, procesorul reprezintă, fără îndoială, cea mai importantă parte. Procesorul sau unitatea centrală de procesare, reprezintă locul unde toate operațiunile vor avea loc, pentru ca tu să poți folosi computerul la capacitate maximă, de la simpla scriere a unui document, până la rularea unui program complex. Cu cât procesorul este mai performant, cu atât computerul va putea rula sarcini mai complexe, la un nivel mai accelerat. 

În rândurile ce urmează vom discuta despre unul dintre cele mai notorii branduri de procesoare, AMD, despre istoricul acestui brand, câte tipuri de procesoare AMD există și multe alte detalii despre această companie cunoscută la nivel global și produsele sale, așa că dacă ești pasionat de tehnologie sau, pur și simplu, cauți un nou procesor pentru computerul tău și nu știi ce să alegi, citește în continuare. 

Cuprins 

  1. Ce înseamnă AMD? 
  2. Tipuri de procesoare AMD
  3. Caracteristici definitorii pentru procesoarele AMD
  4. Alegerea procesorului în funcție de activitatea pe care o desfășori

1. Ce înseamnă AMD?

Acronimul AMD reprezintă Advanced Micro Devices, o companie multinațională producătoare de procesoare, microprocesoare și plăci de bază, unul dintre cele mai notorii branduri din acest domeniu, ce își are sediul în Santa Clara, California, Statele Unite ale Americii. Compania Advanced Micro Devices activează în domeniul producerii procesoarelor și plăcilor de bază încă de la sfârșitul anilor ‘60, devenind pe parcurs și în zilele noastre, unul dintre liderii de piață ai acestui sector. 

Advanced Micro Devices a fost fondată la 1 mai 1969, în Sunnyvale, California, de o echipă de angajați ai unei alte companii ce producea semiconductoare, unul dintre aceștia fiind Walter Jeremiah Sanders III, cel care a rămas la conducerea companiei până în anul 2000. La începuturile companiei, aceasta producea circuite logice, urmând ca în anii ‘70 compania să își diversifice portofoliul de produse și să inițieze fabricarea cipurilor de tip RAM. Tot în anii ‘70, compania a produs clone ale procesoarelor fabricate de cei de la Intel. 

În încercarea de a-și diversifica și mai mult portofoliul de produse, au ajuns la concluzia că cea mai bună variantă pentru companie este producția de procesoare compatibile x86, cu care au devenit competiția acerbă a celor de la Intel. 

În următorii ani, cele două companii au fost concurente directe pe piața producerii de procesoare, cele ce purtau logo-ul AMD fiind, în mare parte, copii și replici ale procesoarelor

concurente, dar cu tehnologii mai avansate, uneori chiar și mai performante decât originalele. 

Primul procesor original al companiei Advanced Micro Devices a fost lansat în anul 1996, purtând denumirea de K5, urmând ca în anul 1997 să se lanseze K6. În anul 1999 s-a lansat cel mai popular și mai performant procesor la acea vreme, sub emblema AMD și anume K7 sau Athlon care, la momentul respectiv, era net superior oricărui procesor concurent. Până în anul 2022, AMD a mai scos pe piață câteva generații de procesoare, printre care și cel ce poartă denumirea de Ryzen, fiind unul dintre cele mai performante procesoare la momentul actual. 

Răspunsul la întrebarea „Ce reprezintă un procesor?” îl pot cunoaște poate doar pasionații de tehnologie și nu neapărat toți cei ce folosesc un computer în activitatea lor zilnică. 

Astfel, un procesor este acea componentă miniaturală a unui computer, responsabilă de ce anume vei putea face pe acel computer. Pentru a-l descrie în termeni fizici, procesorul este un dispozitiv de dimensiuni reduse care conține diverse circuite de logică și control, menite să îndeplinească funcțiile unui computer. În termeni tehnologici, unitatea de procesare a computerului (CPU) primește și procesează instrucțiuni din memoria RAM a calculatorului, înainte de a o livra mai departe, pentru executare. Aceste CPU se regăsesc în toate dispozitivele inteligente pe care le utilizăm zilnic, calculatoare, laptopuri, smartphone-uri, dar și televizoare smart. 


Pentru a aprofunda puțin mai mult modalitatea de funcționare a acestor procesoare, vom explica în termeni cât mai simpli și ușor de înțeles funcția de bază a acestora. Astfel, funcția procesorului are trei etape de îndeplinit: preluarea, procesarea și execuția.

În faza de preluare, procesul primește o serie de instrucțiuni de la memoria RAM, instrucțiuni care vin sub forma unor serii de numere. Fiecare serie de numere, adică fiecare instrucțiune reprezintă doar o parte dintr-o operațiune pe care tu dorești să o faci pe calculator. Instrucțiunile vor fi plasate într-un registru de instrucțiuni, de unde acestea vor fi transmise spre decodificare sau procesare, ce reprezintă a doua fază din funcția procesorului. Această instrucțiune va fi transformată în semnale și transmise mai departe, pentru execuție, care reprezintă ultima etapă a funcției procesorului. Tot acest proces poate părea complicat de înțeles, mai ales pentru cei care nu sunt fani ai proceselor tehnologice avansate. 

De la apariția primului procesor sub emblema AMD în anul 1996, compania și-a perfecționat constant sistemele și a îmbunătățit în permanență performanța produselor sale, lucru ce le-a permis să rămână în tot acest tip în topul producătorilor de procesoare. După cum spuneam mai sus, în anii ‘90 au apărut procesoarele K5, K6 și K7. Acest ultim model purta și denumirea de Athlon, fiind net superior celor existente pe piață la momentul respectiv, cu o frecvență crescută de operare, având și un cost mult mai accesibil.  

În anul 2003, compania Advanced Micro Devices a dat din nou lovitura, o dată cu lansarea unei noi generații de procesoare, o variantă îmbunătățită a generației K7, purtând denumirea K8, cu un sistem de 64 biți, ce era destinată folosirii de către consumatorii de rând. După această lansare inovatoare, în anii următori compania a intrat într-un con de umbră, fără a mai scoate pe piață produse de o performanță crescută, pierzând astfel teren în fața concurenței. 

Lucrurile s-au schimbat însă, din nou, în anul 2017, când compania și-a pus toate speranțele de revenire pe piața de top, în lansarea modelului de procesoare Ryzen. Această generație de procesoare avea, la momentul respectiv, o creștere semnificativă a performanței de aproape 52% față de generația anterioară.

Procesorul din gama Ryzen care s-a remarcat de-a lungul timpului prin performanța sa este modelul Ryzen 7 1800x, iar ca detalii tehnice, acesta are 8 nuclee cu 3,6 GHz, ce poate ajunge în unele situații și până la 4,1 GHz. 



2. Tipuri de procesoare AMD

Structura de denumire a AMD pentru procesoarele sale nu este foarte complicată.

AMD oferă două tipuri principale de procesoare:

  • CPU (sau acronim de la unitate centrală de procesare)
  • APU (sau unitate de procesare accelerată)

Un APU este doar un termen de marketing pe care AMD îl folosește pentru procesoarele sale care au grafică Radeon integrată. Pentru gama Ryzen, sistemul de denumire include numele mărcii și nivelul, urmate de numărul SKU și, opțional, un sufix. Numărul SKU este format din patru cifre și depinde de serie.

Deși au existat șase generații de procesoare Ryzen, au existat șapte serii în total - 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000 și 7000. Asta pentru că AMD a folosit ultima arhitectură Zen 3 pentru două serii - 4000 și 5000. Seria 4000 a fost în întregime o linie APU și disponibilă numai în laptopuri și sisteme OEM, spre deosebire de seria 5000. Seria 6000 bazată pe Zen 3 Plus este din nou doar pentru laptop.

Numărul SKU începe cu primul număr al seriei, ceea ce facilitează identificarea procesorului. A doua cifră este un identificator de performanță; cu cât mai sus, cu atât mai bine. AMD folosește sufixe după numărul SKU pentru a ajuta la identificarea celorlalte caracteristici ale procesoarelor sale. 



3. Caracteristici definitorii pentru procesoarele AMD

În căutarea procesorului perfect, se pot întâlni multe fișe de specificații, ce conțin foarte multe informații. Mai departe, vom evidenția caracteristicile definitorii ale procesoarelor, cele care diferențiază procesoarele performante, de cele mediocre.

Viteza -  este măsurată în gigaherți (GHz) și este viteza cu care funcționează cipul. Astfel, cu cât valoarea este mai mare, cu atât viteza de funcționare a cipului este mai crescută. Cele mai multe procesoare moderne își ajustează vitezele în funcție de sarcină și de temperatura lor, astfel că se poate observa o viteză minimă și o viteză turbo (maximă).

Nuclee - acestea sunt segmentele ce formează procesorul în sine. Procesoarele moderne au între 2 și 64 de nuclee, majoritatea procesoarelor conținând de la patru până la opt nuclee. Fiecare procesor are capacitatea de a-și duce la îndeplinire propriile sarcini. Pentru a te putea adapta la sarcinile calculatorului din prezent, sunt necesare cel puțin patru nuclee - sau cel puțin patru thread-uri (vezi mai jos).

PPT (TDP  în engleză) - acronimul PPT reprezintă caracteristica procesoarelor denumită și punct sau putere de proiectare termică (în engleză TDP - thermal design power), ce se măsoară în wați și reprezintă capacitatea maximă de căldură pe care o poate genera un cip. Această caracteristică este foarte importantă în alegerea unui procesor, deoarece în funcție de această valoare, vei știi dacă procesorul tău are nevoie și de un cooler care să poată face față acelei cantități de căldură generate, astfel încât procesorul să își poată exercita pe deplin funcțiile. În cele mai multe instanțe, cu cât puterea de proiectare este mai mare, cu atât și performanța procesorului este mai crescută, însă cu siguranță, pentru a preveni supraîncălzirea, procesorul va avea nevoie de un echipament de răcire potrivit. 

Cache - cache-ul integrat al computerului sau al oricărui alt dispozitiv este o caracteristică esențială pentru buna funcționare a procesorului, aceasta având rolul de a stoca și rula diverse programe, aplicații, dar și de a permite accesul rapid la date dintre procesor și memoria RAM. În alte cuvinte, memoria cache scade semnificativ timpul de așteptare pentru accesarea datelor din memoria RAM a dispozitivului. Sunt cunoscute trei tipuri generale de memorie cache, și anume: L1, L2 și L3, fiecare având diferite grade de viteză de funcționare.

Trebuie menționat și faptul că noile generații de procesoare au o memorie cache integrată destul de generoasă. 

IPC (instrucțiuni pe ciclu de ceas) - această caracteristică a procesorului este un indicator de estimare a performanței a acestuia. Două procesoare de aceeași viteză, dar produse de companii diferite, vor performa niveluri diferite de instrucțiuni pe ciclu de ceas. Numărul de instrucțiuni pe ciclu de ceas performate de un procesor depinde în mare măsură de arhitectura și componentele interne ale acestuia, de aceea, procesoarele din generațiile mai noi vor avea performanțe mult mai bune la acest nivel decât cele din generațiile mai vechi. Această caracteristică nu se regăsește de cele mai multe ori, în manualul de specificații a procesorului, ci se poate determina cu teste specifice, așa că dacă acest aspect este de mare importanță pentru tine și pentru activitatea ta, poți căuta mai multe detalii pe site-urile de referință.

4. Alegerea procesorului în funcție de activitatea pe care o desfășori

Oricât ar fi de tentant să îți consumi bugetul total pentru achiziționarea unui procesor, este recomandată o repartizare mai eficientă a acestuia, astfel încât să îți permiți și restul componentelor computerului. Mai jos vom împărți pe categorii procesoarele în funcție de tipul activității pentru care este folosit computerul respectiv.

Marjă de preț economică - sarcini de bază - dacă ai nevoie de un procesor care îți va permite să vizionezi videoclipuri, să navighezi pe web și să execuți task-uri normale pe computerul tău, cum ar fi procesarea documentelor de tip text și sau crearea spreadsheet-urilor în Excel, atunci un cip de bază cu două sau patru nuclee se potrivește pentru acest tip de activitate. Însă, dacă deseori realizezi că desfășori mai multe din acele sarcini de bază simultan, ar fi de preferat să optezi pentru un model ușor mai avansat. Se poate lua în calcul un Ryzen 3, cum ar fi AMD Ryzen 3 1300X sau AMD Ryzen 3 2200G, sau cipuri precum AMD Athlon 200 GE la nivelul inferior.

Marjă de preț medie - gaming/jocuri video - dacă te pasionează jocurile video și vrei să ai parte de o performanță de gaming avansată, ar trebui să optezi pentru un procesor AMD Ryzen 5 de generație medie, cu viteze mari. Luând în calcul faptul că placa grafică este un aspect mult mai important pentru gaming decât procesorul, focusul poate fi mutat către placa video în egală măsură.

Marjă de preț avansată - lucrări media creative sau overclock - pentru activarea în domenii ce solicită foarte mult placa video, de tipul folosirii programelor de editare foto sau video, lucrul în programe de editare video, folosirea programelor de creare grafică digitală, este recomandat un sistem rapid și capabil, cu supraîncărcare suplimentară pentru taskuri viitoare, astfel este recomandată investirea într-un Ryzen 7.

Toate acestea fiind spuse, sperăm că detaliile și informațiile prezentate de noi au fost cât se poate de clare și explicite, astfel încât să te lămurească cu privire la ce înseamnă AMD, ce tipuri de procesoare produce această companie multinațională și care sunt aspectele pe care să le iei în calcul, în eventualitatea în care ai nevoie de un nou procesor pentru calculatorul sau laptopul tău. 

Sursa foto: Unsplash.com

Comentarii

In prezent nu se afla nici un comentariu !

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie